31 Ocak 2011 Pazartesi

Ev Yapımı Makarnaaaa!


Bilmem sever misiniz, ancak ben makarna cok severim benim gibi bir çok kişinin de sevdiğine inanıyorum. Daha önce hiç denememiştim ve bu hafta sonu deneme şansı buldum, bundan sonra da mutlaka yapmaya devam ederim: Taze Makarnaaaa!

Sevgili Arkadaşım Zeynep Erverdi öncülüğünde, Görkem Kurt ve Billur Uğurlu'nun el emeğiyle ve tabi benim de yoğurma ve sos konusundaki katkımla ev yapımı makarna yapıp afiyetle yedik geçtiğimiz Cumartesi.

Şimdi ölçümüz çok basit aslında 100 gr una (bence bu 110-115 gr arası değişebilir) bir adet normal boyda bir bütün taze çiğ yumurta.

Unun içine yumurtayı kırıyoruz. 2 kişi ise malzemeler x2, üç kişi ise x3 şeklinde artırabiliriz.

Unun içine yumurtayı kırdık sonra bir güzel yoğuruyoruz. Önce zorlanıyor insan biraz, o yumurta gıgık gıgık insanın eline bulaşıyor (ıııyyy) ama sonra kendini toparlayıp bir güzel una karışıyor. Tecrübemizle de sabittir ki hamurumuzun biraz sert olması gerekmekte. İyice karışarak yoğurulduğuna inandığınız hamurunu üzerine nemli bir bez örterekten buzdolabınızda en az yarım saat bekletiyorsunuz. Bekleme süresi ile sonradan hamurun açılma zorluğu doğru orantılı olsa da bekleme süresinin lezzete olumlu yönde etkisi olduğu söylenmekte.

Hamur bekledikten sonra bir merdane yardımıyla olabildiğince ince şekilde hamurunuzu açıyorsunuz. Bu noktada sevgili arkadaşımız Billur'un harikalar yarattığını söylemeden geçemeyeceğim :) Açtıktan sonra gerçekten ince şeritler halinde hamurunuzu kesin. İnce olmasına dikkat edin çünkü piştiklerinde nasıl olduklarına inanamayıp iyi ki ince kesmişim diyeceksiniz.

Sonra da bekletmeden önceden kaynamış suda (tuz ve bir miktar zeytinyağı ilave edilmiş şekilde) 7-10 dakika arası pişiriyor ve sonra da servis yapıyorsunuz.

Biz üzerine bolognesimsi bir sos yaptık, şöyle ki;
7 kişi için hazırlanmıştı bu sos ama fazla fazla arttı diyebilirim.
300 gr yemeklik orta yağlı kıyma
4 adet kabuğu soyulmuş orta boy domates
2 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet kuru soğan (ben beyaz soğan tercih ediyorum)
4 diş sarmısak
2 yemek kaşığı karışık domates-biber salçası
tuz
taze karabiber
4 adet defne yaprağı
kimyon

önce soğanı doğrayıp kavuruyorsunuz, sonra doğradığınız kırmızı biberleri ilave ediyorsunuz. Kıymayı tek başına kimyon, tuz ve taze çekilmiş karabiber ile başka bir yerde kavuruyorsunuz. Soğan ve biber iyice piştikten sonra içine doğradığınız taze domatesleri ve sarmısakları ekliyorsunuz. Bir müddet sonra, domatesler suyunu salınca salçayı da ekleyip içine kıymaları da koyuyorsunuz. Tuzunu, karabiberini, kırmızı pul biberini ve defne yapraklarını ekleyip en az yarım saat hepsini birlikte pişiriyorsunuz. Makarnayı servis ederken üzerine sosu ekleyip sunabilirsiniz.

Biz yaptık diye demiyorum ama gerçekten lezzetli oldu :) Makarna da el yapımı olunca tadından yenmedi, ayrıca hiç de zor değil, insanın kendi yaptığı makarnayı yemesi çoook daha keyifli, hem güzel bir ekip çalışması oluyor tavsiye ederim :)

3 yorum:

  1. Tebrikler. Taze makarna benim de hep niyetlendiğim bir türlü girişemediğim birşey. Çok iyi yapmışsınız. Elinize sağlık. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Çok eğlenceli bir blogmuş. Tesadüfen karşıma çıktı. Devamı gelmeli, biliyorum vakit yaratmak hiç de kolay değil ama vazgeçme sakın! Bir dahaki yemeği de bizim evde yapalım.

    YanıtlaSil